06 - 575 34 599

Omgeving

Op de grens van Friesland en Drenthe, in het middelpunt van de gezellige winkelsteden Leeuwarden, Assen en Zwolle, omringd door boerenland, het prachtige natuurgebied ’t Drents Friese Wold en pittoreske dorpen is er voor iedereen van alles te beleven.

De natuur in

Vanuit onze B&B kijkt u uit op de bosrand van één van de grootste bosgebieden van Nederland: ’t Drents Friese Wold. Meer dan 6000 hectare verrassende natuur met zeer afwisselende landschappen; van schemerig sparrenbos tot zondoorschenen dennen, van dicht jong berkenbos tot statige beukenzuilen, afgewisseld door vennen, prachtige heide en bijzondere zandverstuivingen. 

De afwisseling in landschapstypen en de bijbehorende plantengroei, heeft een gevarieerde dierenwereld tot gevolg. Zo kunt u allerlei zoogdieren zoals reeën en hazen tegenkomen, maar wie weet ook de zeldzame boommarter, die zich in het gebied thuis voelt of de hermelijn en bunzing, die dol zijn op de rustige bossen.

Het natuurgebied trekt tevens allerlei soorten vogels aan, zoals moerasvogels, bosvogels en weidevogels. Niet voor niets is ’t Wold uitgeroepen tot één van de Europese Natura 2000 gebieden. Een ‘Must see’ voor de natuurliefhebber.

Door het gebied lopen allerlei gemarkeerde wandel- fiets- en mountainbikeroutes. Wilt u de natuur vanuit hoogte bewonderen? Dat kan op verschillende plekken vanuit uitkijktorens. Zo staat er één, dichtbij ons. U kijkt hier uit over het Doldersummerveld met heide en vennen, waar kuddes schapen en Schotse hooglanders heerlijk grazen in de vrije natuur en zó ervoor zorgen dat de heide in al z’n pracht te bewonderen is. Aan de rand van dit gebied ligt een schaapskooi. Vanaf hier vertrekt elke ochtend een schaapskudde naar de heide. Leuk om een keer mee te maken. Mountainbiken wordt ook steeds populairder in ’t Drents Friese Wold. Er zijn verschillende routes uitgezet, zoals bv. bij het nabijgelegen Aekingerzand met volop mogelijkheden om buiten gebaande paden te treden. Regelmatig worden er activiteiten in ’t Wold georganiseerd, zoals Volle maan- wandelingen, reeën- en vlinderexcursies, paddestoelentochten etc. Kijk hier voor meer informatie.

De natuurgebieden Fochteloërveen en de waterrijke Weerribben zijn ook, meer dan een bezoekje waard, voor de echte natuurliefhebber. In de Weerribben kunt u een fluisterboot en kano’s huren en vanuit het water het mooie gebied verkennen.
Meer informatie op de website van Natuurmonumenten  en Staatsbosbeheer.

Nabijgelegen dorpen

Naast alle natuurpracht is het ook heerlijk toeven in nabijgelegen dorpen, waar u, op gezellige terrassen kunt genieten van Drentse en Friese lekkernijen. Denk bv. aan het dorpje Zorgvlied, Doldersum, Oldeberkoop, Beesterzwaag, Diever, Vledder, Frederiksoord, Dwingeloo, Appelscha en Veenhuizen en het pittoreske havenplaatsje Blokzijl.
Een andere aanrader, is een bezoekje aan het waterrijke en zeer sfeervolle Giethoorn (20 min.)….

 

Antiek en curiosa

Iedere laatste zaterdag van de maanden maart t/m oktober vindt in het naastgelegen dorp Makkinga, een antiek en curiosamarkt plaats. Van 7.00- 13.00 uur liggen de vintage koopjes voor het oprapen. Met vaak meer dan 250 kramen voor ieder wat wils… Rondom ons, in beide provincies liggen tal van antiek- en brocantewinkels en snuffelschuren waar u allerlei moois kunt vinden. Via de zoekopdrachten ‘antiek of brocante Drenthe of Friesland’, ziet u een kaart van beide provincies met daarop een greep uit het aanbod. Daarnaast zijn er talloze kringloopwinkels in de buurt, die uw vintage- hart sneller zal doen kloppen.

Drie keer per jaar vindt de ‘Brocante en antiekroute’ in Drenthe plaats. Tijdens het paasweekend van vrijdag t/m paasmaandag en tijdens het laatste weekend van oktober en het tweede weekend in december van vrijdag t/m zondag. Alle drie van 10.00 uur tot 17.00 uur.
De route kunt u hier downloaden.

Sauna

Ontspannen door wandelen, fietsen, een museumbezoek, picknick in het bos of leesboek op een plaid met zicht op heide en waterpartijen en/of uitgestrekte landerijen. Dat is heerlijk. Een andere aanrader is een saunabezoek; een weldaad voor lichaam en geest. Totale ontspanning kunt u vinden bij Sauna, beauty, wellness: Sauna Het Friese Woud, te Boijl.

Bierbrouwerij Maallust

Bloeiende lentes, zwoele zomers, grimmige herfsten en barre winters; de smaak van de seizoenen, zeggen velen, proef je pas echt in het Proeflokaal van Brouwerij Maallust. Les je dorst, ervaar de authentieke Maallustbieren en geniet van een stevige lunch en smakelijke lekkernijen. Laat je rondleiden: Proef en Beleef; te midden van de prachtige ketels ervaar je het brouwproces, de geschiedenis van het Maallustcomplex én proef je de speciaalbieren.
Bekijk de website..

Sportief op de schaats in het Thialf

Binnen 25 minuten bent u in het huis van kampioenen, de kraamkamer van schaatslegenden, de concertzaal van uitzinnige schaatsfans… Ook ú, kunt uw schaatsen, op echt topsportijs zetten; op de bekende 400m baan of de 333 baan.

Natuurlijk bent u als bezoeker en schaatsfan, ook méér dan, welkom bij de verschillende wedstrijden die plaats vinden.
Kijk voor de agenda en planning op de Thialf- website. De schaatsers zien u graag.

TT Circuit Assen

Binnen 25 minuten, op de plek waar je als motorrijder of autocross- liefhebber moet zijn geweest: TT Assen. U kunt niet alleen kijken naar spektakel zoals de WK Superbike, Moto GP en British Superbikes. Regelmatig kun je ook zelf het rijden op het circuit ervaren met eigen motor of auto, op de zgn. Trackdays. Deelnemen aan een rondleiding en een kijkje nemen achter de schermen nemen, is ook een aanrader: website.

Kunst, cultuur en musea

Het Drents museum in Assen (25 min.) heeft bijzondere verzamelingen en tentoonstellingen; archeologische schatten, kunst van omstreeks 1900 en allerlei hedendaagse kunst. Al dit moois is, ook nog eens, gehuisvest in een aantal monumentale gebouwen, die met elkaar verbonden zijn en later uitgebreid met stijlvolle nieuwbouw van architect Eric van Egeraat. Alle ruimten zijn een lust voor het oog. U loopt o.a. door het klooster en Abdijkerk van omstreeks 1250, een koetshuis van eind 18e eeuw en het provinciehuis daterend van 1882, met al hun architectonische pracht en verschillende tentoonstellingen. Daaropvolgend, de witte bijzondere nieuwbouw met zwevende trappen, waarin een andere kleurrijke collectie optimaal tot z’n recht komt. Vergeet, tijdens uw bezoek, ook de Dwaaltuin niet…Drentsmuseum.

Elk jaar, tijdens de gehele maand augustus, vindt de De Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop (9,5 km.) plaats. Er zijn dan, verspreid over dit pittoreske dorp, allerlei kunstexposities, bestaande uit verschillende vormen, materialen en technieken. Al wandelend kun je alle mooie kunstwerken bewonderen; een must voor kunstliefhebbers! In 2021 vindt alweer de 50e editie plaats.
Meer musea,  volg deze link.

Liever zelf creatief aan de slag?

Neem eens een kijkje op de website van Textielinsituut ‘Hawar’; opleidingen, cursussen, winkel en galerie In Oldeberkoop (9,5 km.)

Koloniën van weldadigheid; het Pauperparadijs

Het gebied Frederiksoord (11km.) en Wilhelminaoord moet u gezien hebben.

In de ‘Koloniën van weldadigheid’ ervaar je het unieke verhaal van Johannes van den Bosch, die vanuit zijn ideologie geloofde in de maakbare samenleving. Door werk, scholing en zorg, probeerde hij ‘paupers‘ uit de steden, een beter leven te bieden. Een bijzonder verhaal dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en cultureel erfgoed, o.a. door de sfeervolle witte koloniehuisjes. U kunt het museum bezoeken en in de omgeving verschillende wandel- en fietsroutes volgen en zo zelf, het toen en nu, ervaren en beleven van dit unieke stukje historie. website..

Shakespeare Openluchttheater Diever

In de afgelopen jaren ontvingen allerlei toneelstukken, zoals bv. ‘De getemde feeks’, ‘King Lear’ en ‘Maat voor Maat’  in de verschillende media, lovende kritieken. Het was telkens een feest om naar te kijken en luisteren; een heerlijk avondje uit.
Dit jaar o.a. de jubileumvoorstelling Macbeth+ Comedy of Errors. Start kaartverkoop eind april. Meer info zie op deze website

Ontdek Leeuwarden

Leeuwarden (40 min.) werd in 2018, uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Dat was niet voor niets. Leeuwrden is een mooie stad met sfeervolle stadsgrachten, gezellige terrassen, kleine winkelstraatjes en leuke boetieks. Eén van deze straatjes, de Kleine Kerkstraat, is zelfs al meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Wist u dat, van 1584 tot 1747, Leeuwarden hoofdstad was van Nederland? Dat zie je op allerlei manieren terug in de stad. Vele monumenten herinneren aan die tijd.
Het VVV heeft een wandelroute uitgestippeld door de historische binnenstad; zo komt U langs allerlei bijzondere plekjes en mooie monumenten. Vergeet tijdens uw verkenningstocht niet naar binnen te gaan bij de verschillende musea zoals bijvoorbeeld het Fries Museum.

Touren op een boerenscooter of solex

Vanuit boerderij De Stelp (Oldeberkoop), kunt op een elektrische scooter, opgeladen door groene stroom, heerlijk geruisloos door de omgeving touren. Zonder helm en CO2 uitstoot, geniet u van het platteland. Ook in combinatie met workshop Kaasmaken te reserveren.  Behoefte aan ludieke nostalgie? Huur een solex met pothelm en lange leren jas in Ruinen en volg verschillende mooie routes door de wijde omgeving.

Zin in vissen en/of outdooractiviteiten?

Het Oosterseveld heeft drie visvijvers, midden in de natuur op 2 hectare grond. Hier kun je naar hartenlust vissen op regenboogforel, zalmforel en steur. In de zomerperiode ook op meerval. Vistuig is ook te huur. Je kunt je ook laten uitdagen door quadrijden, paintballen, Archery tag en handboogschieten. Forellenvijver het oosterseveld Oosterstreek/ Noordwolde- Z (7km.)

TIP- informatiepunten

Natuurlijk hebben wij nog allerlei andere informatie over de omgeving. Er zijn ook TIP’s in de buurt voor uitgebreide informatie, folders, plattegronden e.d. U kunt ze o.a. vinden in het nabijgelegen Noordwolde en Diever.

Fietsverhuur in het nabijgelegen Elsloo en Noordwolde. Wij kunnen er voor zorgen dat, op ons terrein, de huurfietsen alvast voor u klaar staan…

 

Op onze link pagina staan naast leuke, praktische en interessante bezienswaardigheden ook de lekkerste restaurantjes in de buurt.